David S Ware Renunciation

David S Ware
Renunciation
Aum Fidelity 042 (Forsyte)

Av: Magnus Nygren

Publicerad: lör, 2010-01-09 21:33

Ny skiva med denna supergrupp från frijazzens New York. David S Ware på tenorsax, William Parker på bas, Matthew Shipp på piano och Guillermo E Brown på trummor i en inspelning från Visionfestivalen i New York i juni 2006.

Och visst levererar de. Det är välspelat, energiskt och dynamiskt. David S Wares ton skulle kunna välta hus i sin oerhörda kraftfullhet. Iver och ilska snurras upp i svettiga tirader där svadan inte går att ta miste på. Samtidigt flödar tonerna från Matthew Shipps piano som från en outsinlig källa. Parker och Brown ligger ofta i bakgrunden och bygger upp orubbliga rytmiska fundament för Ware och Shipp att ta sats ifrån.

Men i leveransen uppenbarar sig ändå en del problem. Min kvarvarande känsla är att det till största del handlar om det förväntade. Det är inte många gånger jag drabbas av förvåningens kittlande tillstånd. Detta oavsett hur bra de spelar, för det är en riktigt bra grupp detta, och oavsett att det mellan låtarna finns en klar variation.

Trots denna kritik är den inledande ”Ganesh Sound” en fantastiskt spirituell höjdare. Ware spelar underbart, Matthew Shipp lägger ackorden med nära nog religiös övertygelse, Parker och Brown tar en i ljudbilden underordnad roll, men markerar både stadgande och med en viss ryckighet som ger sväng.

Huvudnumret är den tredelade sviten ”Renunciation”. Första delen är en duell med Ware på ena sidan och övriga tre på andra medan del två är snabb och expressiv frijazz och del tre är en mjuk, sorglig duo med Shipp och Parker. Och visst finns det stunder när man rycks med i såväl energiska flöden som vackra tonföljder.

(Publicerad 2007)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry