David S Ware Shakti

David S Ware
Shakti
Aum Fidelity 052
(frijazz)

Av: Magnus Nygren

Publicerad: tis, 2009-09-29 14:45

David S. Ware gör ett lyckat drag när han tar in gitarristen Joe Morris i sin grupp. Självklart är det inget fel på förre följeslagaren, pianisten Matthew Shipp. Men med Morris förändras ljudbilden, öppnas upp och välbehövlig luft släpps in. Uppenbarligen är Ware också ute efter förändring efter att ha satt punkt för den långvariga kvartetten i hans namn (med Shipp, William Parker och Guillermo E Brown). Skivan är inspelad i maj 2008, nära ett år efter att Morris kom med i gruppen och de började spela under namnet David S. Ware New Quartet.

Med en karriär sedan sent 60-tal och medlemskap i Cecil Taylors grupp 1976-77 är det roligt att höra att David S. Ware fortfarande är i form. Dessutom ser det ut som att problemen med hans njurar är på väg att lösas. En donator är funnen och operation är planerad till maj i år.

Utan att tappa skärpan och kraften i tonen är Ware förvånansvärt melodisk på ”Shakti”. Låten ”Reflections” är just reflekterande, inte pang på som är mer vanligt i sammanhanget. Samtidigt är inte Ware en Charles Gayle som intensivt ylar mest hela tiden. Tematiken har sin plats och i denna är det intressant att höra samspelet mellan Ware och Morris. Wares kraftiga ton mot Morris korthuggna och torra; de kompletterar varandra på ett utmärkt sätt.

På det mystiska, nästan smygande första delen av långa ”Nataraj” bildar Morris vackra väver av toner, stygnen blir tydliga. Inte minst i jämförelse med Wares mer flödande spel. Ware återkommer ofta till tematiken i sina solon, och han använder dissonanser och tonala snedsprång på ett smart sätt, de finns där då och då, som tillfälliga höjdpunkter.

För vilken gång i ordningen William Parker gör en kanoninsats på basen vet jag inte. Han är en gigant! Här tillsammans med excellente trumslagaren Warren Smith formar han mångbottnade rytmiska komp. I ”Shakti” lyckas de i flygande fläng ändå få till ett lätt och svängande sound. Det är få förunnat att lyckas med det.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry