Des Kreis Des Gegenstandes

Axel Dörner / Werner Dafeldecker / Sven-Åke Johansson
Des Kreis des Gegenstandes
Monotype lp008

Av: Magnus Nygren

Publicerad: fre, 2011-12-23 02:27

Des Kreis Des Gegenstandes knockade mig totalt när de var i Sverige 2010. Trumpetaren Axel Dörner, basisten Werner Dafeldecker och trumslagaren Sven-Åke Johansson är alla tre giganter inom den europeiska kreativa musiken – inom improvisationsmusiken, inom jazzen, inom den nutida musiken. För egen del är gruppen en absolut drömtrio. I olika sammanhang har jag lyssnat på deras lågmälda ljudbaserade klanger under lång tid och ofta förundrats över deras kreativitet. Werner Dafeldecker i exempelvis österrikiska Polwechsel, Axel Dörner i en mängd konstellationer i Berlin och Sven-Åke Johansson från det att han spelade trummor på Peter Brötzmanns Machine Gun 1968 till det att han blev en stor inspiratör för hela den nya generationen improvisatörer i den tyska huvudstaden, och framåt.

När de möts i Des Kreis Des Gegenstandes formar de en vidunderlig klanglig värld. Att djävulen huserar i detaljerna är ett understatement i detta sammanhang, men vad som är ännu mer i öronfallande är hur dessa detaljer aldrig står i vägen för helheten. Hur man än fastnar i ett väsande eller en utdragen klang från Dörner, en egendomlig träig rytmisk figur på Dafeldeckers bas eller en rörelse med visp på Johanssons virveltrumma så rör sig de andra alltid i närheten. Klangerna har vi hört förut, men tillsammans gör de en återstart, ger dem nytt syre. Intensiteten varierar, men befinner sig ofta på en mellannivå.

Pendlandet mellan det mycket abstrakta och det konkreta är fascinerande. Tydliga linjer och punkter uppenbarar sig. Basen knäpper, mikrotonala förändringar förskjuter trumpetens klang långsamt. Exaktheten är liksom så ofta nödvändig för Sven-Åke Johansson. Man ser ljuden, de skulpterar. Var och en för sig. Bredvid varandra. Sammanhangen är inte alltid tydliga – men klangerna är det. Så oerhört tydliga. Hörbara.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry