Directing Hand Bells for Augustin Lesage

Directing Hand
Bells for Augustin Lesage
Secret Eye AB-OC-19

Av: Mats Gustafsson

Publicerad: mån, 2009-11-02 00:05

Skottska Alex Neilson har fått mycket uppmärksamhet på sistone, inte minst som en viktig komponent i Jandeks europeiska liveband och för det fruktsamma samarbetet med såväl Richard Youngs som Alasdair Roberts. Utöver detta är Neilson sedan länge en del av den genrebefruktande och gränsöverskridande ensemblen Scatter och den självklara centralfiguren i Directing Hand.

”Bells for Augustin Lesage” är fullängdsdebuten från Directing Hand och den är tveklöst en imponerande sådan. Neilson tar hjälp av en mindre arsenal av mer eller mindre exotiska instrument för att skapa sina udda, skeva, vagt frijazzdoftande folkstrukturer. Primitiv percussion trängs med avskalade lager av korroderade toner och droner, bisarra bakgrundsljud, skramlande bjällror, skrapad fiol, skrikande saxofonutflykter, elektronik, söndertrasade melodifragment och kvinnlig sång (bland annat Christina Carter från Charalambides och Scorces) så svävande och spirituell att det skapar en känsla av processionsmusik.

Övertoner böjs och vrids bortom igenkännlighet till en ömtålig men samtidigt utmanande helhet. De mest perifera delarna av improviserad psykedelika och folk har sällan haft en sådan enorm kraft. Directing Hand levererar en grovkorning bild av mystikklädda ljudlandskap som har få självklara referenspunkter, men om Vibracathedral Orchestra, AMM och Third Ear Band redan finns i skivsamlingen är ”Bells for Augustin Lesage” ett självklart köp.

(Publicerad 2006)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry