Diskoteket: Det Ska Se Ut Som Slutet

Diskoteket
Det Ska Se Ut Som Slutet
Irrlicht DSI 004

Av: PM Jönsson

Publicerad: tors, 2012-06-28 09:09

De tre första utgåvorna på skivbolaget och bokförlaget Irrlicht har varit en LP (Chicagojazzen, Misantropi för nybörjare), Jessica Anderssons diktbok Den Vita Staden och Kristofer Flensmarcks dikt F P S. De två böckerna har jag tyvärr inte läst, men Chicagojazzens album var ett egensinnigt, starkt album. Uppsalabandet Diskotekets andra skiva lockar innan jag ens börjat att lyssna. Transparent vinyl som inlindas i bokstäver. Citat från Svenska akademiens ordbok, 45 ordförklaringar, ord som valts ut med tanke på texterna, antar jag, ser jag, när jag kollar, och lyssnar, på de åtta låtarna.

Associationerna går till svensk postpunk, särskilt Tant Strul, i själva musiken, men ännu mer när Anna-Karin Andersson sjunger med ljus, genomskärande röst. Soundet är retro, men det stör mig inte det minsta även om ett i mina öron hopplöst band som Sisters Of Mercy faktiskt dyker upp i tanken, som på sista låten "Fan, jag hoppas det är kallt i helvetet i natt". Det är riktigt bra hela vägen, Diskoteket hittar en öm punkt i kombinationen av musik och text och låtar som den inledande "Först och sist och för evigt" (där Anna-Karin Andersson sjunger att hon ska skriva om historien) och "Mörka tankar" har refränger och textrader som äter sig in i mig.

Det ska se ut som slutet släpps i 500 exemplar och har redan varit ute ett tag. Utan tvekan en av de bästa svenska skivorna jag hört i år.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry