DKV+Gustafsson Nilssen Love Pupillo: Shl8hof Trost

DKV + Gustafsson / Nilssen-Love / Pupillo
Shl8hof
Trost TR 125 (LP)

Av: Thomas Millroth

Publicerad: lör, 2013-09-14 15:53

Olika musikaliska estetiker möts. Ken Vandermark, Hamid Drake och Kent Kessler, dvs DKV, drar ett mäktigt lass från Chicagos frijazziga musikhistoria. Få kan som Vandermark blåsa hårt, rytmiskt, mata på, ge tryck. Det är bara att hålla i hatten när generationer av r&b-blåsare tar kropp på samma gång i hans lur.
Ingen är så bra på att ta luft från detta jordbundna som Vandermark.

Och hans triokompisar brakar på som något amerikanskt expresståg, som inte finns längre. Men i grunden ligger också en omisskännlig blues, ett rasande vemod, som exploderar när som helst. De kan sjunga och bli förbannade hur lätt som helst.

Mats Gustafsson spelar annorlunda, fullt tryck, nästan övertryck i saxofonen. Laddad med nyerövringar han gjort under flera årtionden. Ingen biter och kysser sax som Mats. Få spöar den med sådana noter som han. Och Paal Nilssen-Love trummar och utmanar, han inte bara bankar skiten ur skinnen, medmusikerna måste också hålla jämna volymsteg för att inte få ont i öronen eller tappa taget.

Kort och gott, ett möte mellan Europa och USA, som självklart lyfter och skapar en och samma otroligt brötiga musik som alla lyssnare önskar sig. Det är en önskekonsert. Förutsägbart, således. Om det inte vore för Massimo Pupillo från det ljudstarka raseriets band framför andra, italienska Zu.

Pupillos bas är jag van vid att höra som en kontrakterande biceps. Nu bryter han ut i kaskader av toner, starka, förtvivlade, fullständigt krampigt rasande. Som en boxare som vaknat på nio och reser sig upp med nya krafter och bara slår och slår. Han spelar liksom förblindad. Det gör nästan ont. Och förvandlar hela sessionen till ett fullständigt fyrverkeri av musik. Nya känslor tumlar runt, inget får ligga på plats. Så hörs det då en spelare drabbas och smittar de andra. Jag undrar hur de kände sig efteråt?

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry