earnear: earnear

earnear
earnear
Tour de Bras, TDB9012cd

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: mån, 2015-08-31 13:14

earnear är den självbetitlade debuten från portugiserna João Camões (viola), Rodrigo Pinheiro (piano) och Migule Mira (cello). Pinhero hörs i bl.a. RED Trio och Mira i Rodrigo Amados Motion Trio, men alla tre figurerar flitigt både på den portugisiska frijazzscenen och i olika internationella sammanhang. Det är tre musiker som skickligt tar klassiska tekniker och applicerar dem i en fri omgivning.

Mira är i grunden kontrabasist vilket hörs i hans ovanliga fingerspel. Camões viola är väldigt fysisk och sträcker sig från minsta skrap till tjutande övertoner. Pianot är ofta preparerat på ett smakfullt sätt; de torra ljuden låter fantastiskt med de träiga stråkarna.

Musiken är ömsom intensivt knäppande, ömsom vikande, men alltid samlad. Vi hör tålmodiga mogna ljudutforskningar där spänningen är konstant. De åtta improvisationerna är väldigt välfromade med tydlig karaktär och riktning. Det är uppbrutet och fritt men stundtals sammanfogas fragmenten och fram träder klanger som vittnar om arvet från den europeiska konstmusiken.

Det är i grunden stram intelektuell musik men trion har ändå en stor värme som visar på fin balans mellan hjärna och hjärta. Kammarimpro av yppersta klass.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry