Eleanoora Rosenholm Älä Kysy Kuolleilta, He Sanoivat

Eleanoora Rosenholm
Älä Kysy Kuolleilta, He Sanoivat
Fonal FR-60

Av: Jens Holmberg

Publicerad: tis, 2009-09-29 23:32

Kollektivet Eleanoora Rosenholm är tillbaka med en ny skiva på coola skivbolaget Fonal. Den forna trion har blivit till en oktett men musiken rör sig på samma våglängder som föregångaren ”Vainajan Muotokuva”. Jag tror också det mordiska motivet kvarstår i texterna, men eftersom jag inte behärskar språket får det bli något av ett antagande. Noora Tommila sjunger nämligen enbart på finska.

Musiken är allt annat än rak. Det är schlagerpop, progg, hårdrock, stråkar med mera i en skruvad blandning. Ofta finurligt sammanflätat och snyggt ihopsytt. Det är pop som handlar om mord, nedtryckt i en glittrig Abba-stass. Som ni förstår är det högst charmigt och lekfullt. Men lockelsen avtar i takt med att variationen minskar. Det är synd. För ”Bolly Palkkionmetsästäja” är dödscool med sitt metalriff, narrativa sång och dojo-rap. ”Tammen varjossa” också, med sina kitschiga discopisksnärtar och hårda synthstötar.

Visst är det befriande originellt, men efter ett par låtar blir de sköna inslagen av europop och mellanstadiedisko istället störiga. Det söta blir för sött och ”Älä Kysy Kuolleilta, He Sanoivat” framstår ju mer jag lyssnar som en experimentverkstad, där resultatet snarare blev en prototyp än en färdig produkt.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry