Eleanoora Rosenholm Vainajan Muotokuva

Eleanoora Rosenholm
Vainajan Muotokuva
Fonal FR-54

Av: Jens Holmberg

Publicerad: mån, 2009-10-19 00:08

Namnet till trots, Eleanoora Rosenholm är ett band. Detta nya Fonalprojekt är en trio bestående av Noora Tommila, Pasi Salmi och Mika Rättö. Pasi Salmi spelar till vardags instrumentalmusik med bandet Magymar Posse, medan Mika Rättö är mer känd som medlem i finska Circle.

Eleanoora Rosenholms musik byggs kring elektrisk pop och prog. I spänningen mellan dessa två särarter bildas ett spännande tillstånd som är drömlikt och svävande. Redan på inledande ”Musta Ruusu” är det lätt att fängslas av popens dansanta rytmer och de progressiva urladdningarna. I sällskap av Tommilas smäckra sång, som ibland backas upp av männens lekfulla stämmor, skapas ljuvlig musik.

Sången på "Vainajan Muotokuva" är på finska och jag förstår inte ett skvatt när Noora Tommila sjunger. Tydligen ska texternas innehåll vara mörkt och rått enligt en källa på nätet. Musiken säger något annat. I mitt huvud fylls orden med innehåll från helt andra håll och bokstäverna tankas snarare pastellröda än becksvarta.

På ”Killti Vai Tuhma” bryggar musiken över till ett syntetisk discogroove. Jag drömmer mig tillbaka till tonårens 80-talsdiscon som på något sätt klängt sig fast i minnesbanken. Det är nostalgiskt. Trevande och charmigt, precis som de första folkölsberusade stegen under spegelbollens pärlhav.

”Kodinrakennusohjeet” hoppar framåt i minnet, trots att musiken vrids tillbaka. Låten slår åter in dörrarna till den progressiva musiken som jobbar med monotona trummor och rytmisk sång. Musiken är meckig och de analoga syntarna får stor plats i ljudskissen. Jag hör fragment från Circle. Samtidigt som musiken stundtals påminner om intensiteten som finns i Brian Gibbons Wizzards-projekt.

Det krävs ett par lyssningar innan skivan sitter. Ojämnheterna slätas ut ju mer jag lyssnar och jag dras djupare in i Eleanoora Rosenholms magiska värld. Det är ett popalbum med motstridiga spänningar, med det är också det som gör det hela till ett lyckat projekt.

(Publicerad 2008)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry