Elisha_Campbell: Watching Cartoons with Eddie

Ehran Elisha / Roy Campbell
Watching Cartoons With Eddie
Outnowrecordings ONR 004

Av: Thomas Millroth

Publicerad: ons, 2012-04-11 11:21

Här är det rötter. Rötter i den amerikanska jäsande jazzkomposten. En rottråd leder till trumpetaren som tar ett litet informellt snack med ett annat instrument. Vi har King Oliver och Jelly Roll Morton förstås, i mina öron underskattad New Orleans/Chicago-minimalism. Och vidare framåt via Dizzy Gillespie och Max Roach till Don Cherry och Ed Blackwell.

Därmed är vi detta album på spåren. Campbell är en i den amerikanska frijazzen som växt ur bebopen, inspirerad av både Gillespie och Lee Morgan. Under en karriär som börjar på 60-talet har han mött de flesta. Han har ingått i William Parkers, Allan Silvas, Joe Maneris och Matthew Shipps grupper, han var en i trion Pyramid. Han har till och med haft ihop det med Yo La Tengo (jag kan rekommendera det!).

Slagverkspelaren Ehran Elisha verkar numera i Israel, men har en lång amerikansk historia, där han framför allt både var elev till och kompanjon med Ed Blackwell. Det är hans ande som vilar över det här albumet, vilket naturligtvis ger omedelbara associationer till Don Cherry. Den blandmusiken finns också här. Något nummer är färgat av ett slags mellanöstligt idiom, understruket av Campbells flöjtspel. Han är dock bättre trumpetare än flöjtist. Bredden är stor. Det hörs som om han i sig lagrat hela jazzhistorien och kan omvandla den till personliga uttryck. Visst kan man ana både Morgan, Gillespie, framför allt Cherry, men det förblir alltid Campbell. En musikant, som sätter hantverket högt.

Elisha är en verklig överraskning. Också han rör sig i jazzens historiska terräng, och han hittar överallt. Där finns ekon av Max Roach, Philly Joe Jones och Ed Blackwell, visst, men precis som med Campbell är uttrycket mycket personligt. Den rytmiska och klangliga precisionen som han odlar i sitt mycket kultiverade spel passar fantastiskt bra i detta improviserade duosammanhang.

Det är jazz, det här är tidlös jazz, det här är jazzens kärnverksamhet. Det handlar om rytm, klang, improvisation och att lyssna på varandra. Ett album som jag inte tvekar kalla för fynd!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry