Emeralds Just To Feel Anything

Emeralds
Just To Feel Anything
Editions Mego (eMEGO 150CD)

Av: Mats Almegård

Publicerad: tors, 2012-11-22 22:50

När Emeralds släppte Does It Look Like I´m Here för två år sedan satte de en ny standard, både för sig själva och för alla band som återvinner musikaliska strukturer från kosmische musik (och kanske även kraut). Trion var så oerhört vältrimmad och det albumet var smått fantastiskt från början till slut.

Efter en relativt lång turné, efter att ha blivit sönderkramade av kritiker och publik, efter diverse soloutflykter är det nu dags för uppföljaren: Just To Feel Anything.

Känsloaspekten i titeln är central för skivan. De har gjort allt för att lyssnaren ska känna så mycket som möjligt. Tyvärr innebär det att vi denna gång möter en något övertänd trio. De skiftar mellan klockrena låtbyggen som inledande ”Before Your Eyes” och avslutande ”Search For Me In The Wasteland” (som tillåts vara svävande, dröjande och trevande) och oinspirerande gitarrsolon som helt förstör upptempolåtarna ”Adrenochrome” och ”Everything Is Inverted”.

Bäst blir det när de drar ner tempot. Men även här har de dränkt in allt i ett tjockt lager känslor. ”Through & Through” ekar därför inte bara av Daniel Lanois, utan också av en Mark Knopfler. Det känns inte helt bekvämt hela tiden, även om det är vackert en stund.

Med några starka spår och en genomgående stilsäker produktion räddas dock detta album. Det är inte alls i samma nivå som föregångaren, men det är stundtals inte så dumt.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry