Emmanuel Mieville: Four Wanderings in Tropical Lands

Emmanuel Mieville
Four Wanderings in Tropical Lands
Baskaru karu:19

Av: PM Jönsson

Publicerad: tors, 2011-12-22 00:16

Den franska finsmakaretiketten Baskaru har specialiserat sig på artister vars musik ofta gränsar till ljudkonst. Fransisco López, till exempel, eller Lawrence English och Yoshio Machida. Emmanuel Mieville är fransman, tonsättare, som studerat musique concrète och gamelan, han har arbetar en hel del med radio och har bland annat samarbetat med butohdansare. Och av de fem spåren på Four Wanderings in Tropical Lands – första soloskivan han släpper i Europa – utspelar sig de tre sista i Asien. Kompositioner baserade på fältinspelningar - titlarna är de geografiska platserna - som han senare sätter samman med dator. En av dem fogar samman inspelningar från två platser, två kontinenter, Tarapoto, Peru och Kuala Lumpur, Malaysia.

Fältinspelningar, alltså, men i högre grad kan man placera Mieville inom begreppet soundscapes som konstigt nog inte nämns särskilt ofta i dag, i samtalet om den här typen av ljudartister. För det handlar verkligen om ljudkompositioner; han använder sig av miljöljud, skapar om ljuden, lägger olika ljud på varandra, i varandra, för att visa på kontraster och likheter, mellan människoröster, människoljud, och naturen. Det är mycket regn, insekter, fåglar, men även rop från en folksamling, hundar; levande miljöer, och precis som när man lyssnar på Chris Watsons inspelningar är det uppenbart att Mieville är skicklig på att infånga detaljer med sina mikrofoner.

Det finns inte mycket information om inspelningarna i Cd-häftet, på skivbolagets hemsida, vilket jag till en början saknar, men det är samtidigt positivt, för lyssningsupplevelsen. Ornitologen i mig vill i och för sig veta vilka papegojor och tättingar det är som ljuder så fint, i Kuala Lumpur, och beblandas med lekande barn och en muezzin, men icke-kunskapen berikar fantasin. På inspelningarna från en hamn i Hong Kong är staden närvarande, motorer, kanske båtar. I Costa Rica träder andra ljud fram, när Mieville spelar på metal- och träskulpturer.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry