Ensemble 5: The Summary of 4

Ensemble 5
The Summary of 4
Leo Records, CD LR 694

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: ons, 2014-05-14 12:07

Ensemble 5 är en schweizisk kvartett grundad av trumslagaren Heinz Geisser. Han började som klassisk gitarrist och slagverkare för att sedan ge sig in i den fria musiken, då på trumset. Han har spelat med bland andra basisten William Parker i gruppen Collective 4tet och i flera andra spännande konstellationer och har släppt runt 25 skivor. Ensemble 5 som hörs här på nya skivan The Summary of 4 består förutom Geisser av basist Fridolin Blumer, pianist Reto Staub och trombonist Robert Morgenthaler. Skivan, gruppens andra på Leo Records, är inspelad i juni förra året direkt efter en åtta spelningar lång japanturné, och det märks att ensemblen har spenderat mycket tid tillsammans för de är oerhört samspelta och lyhörda.

Musiken rör sig mer inom den europeiska fria improvisationens territorium än den amerikanska frijazzens; sounds och tillstånd kommer i första hand och rytmiken i andra. Ofta är det stillastående soundbaserade improvisationer, men de är fulla av energi och rör sig ständigt framåt i sin frusna form. Första spåret "Layers" bjuder på riktigt härligt frifräs medan andraspåret "Out of Bounds" bygger på små ljud som flyger omkring som insekter kring en glödlampa. Det lämnas även plats för lite humor; på fjärdespåret "Mother Earth" blir det handklapp och sång à la Sun Ra. Musiken är dynamisk och även de små ljuden har mycket energi. När det tänder till tänder det till ordentligt, musikerna är inte rädda för att ta i. Reto Staub hanterar ofta pianot på ett tämligen omilt sätt och Robert Morgenthaler blåser stundtals trombonen krokig. Fridolin Blumer och Heinz Geisser finns hela tiden där och ger energi. Inget görs halvhjärtat och musiken kokar och glöder och lever!

Det är kul att höra en riktigt samspelt ensemble i den täta ad-hoc-djungeln. Man känner så tydligt den trygghet som finns i en fast grupp. Ensemble 5 är dessutom är en kvartett med skickliga musiker, stor vilja och massor av jävlaranamma. Detta gör The Summary of 4 till en riktigt rolig och upplyftande lyssningsupplevelse.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry