Ent Fuck Work

Ent
Fuck Work
Baskaru 5

Av: Magnus Nygren

Publicerad: mån, 2009-11-02 00:08

Med industriell monotoni, minimalistisk elektronik, pulserande ljudbilder leder den italienska duon Ent in lyssnaren i de mer skrämmande skrymslena av den musikaliska världen. Anslaget är i första hand elektroniskt, med det finns även inslag av instrument som syntar, trummor, gitarrer. Duon bestående av Michele Scariot och Emanuele Bortolucci har funnits sedan 2000 och "Fuck Work" är deras debut.

Trots en del gemensamma nämnare är musiken varierad. Den monotont upprepade rytmen i "Beating Cherry Nipples" bryts upp och övergår i syntljud som känns igen från den sena elektroniska krauten i mitten/slutet av 70-talet. Sparsamt spelade gitarrtoner låter associationerna för en stund vandra mot Gastr del Sol. "Eternal Plans" pulserar sakta fram i evigheten och "Milk Oblò" ramas till en början in av en electronicarytm som sakta äts upp.

Viljan att låta musiken (om än inte på alla låtar) genomgå långsamma och till formen "runda" metamorfoser märks inte minst på avslutande "Nothing for Money". Sakta tappar den elektroniska borduntonen sin allomfattande verkan. Lager av ljud tränger sig på, skapar nyanser i låtens mörka framtoning och tar delvis över. Den statiska borduntonen får snarare funktionen av ryggrad som bär upp musiken.

Det finns en spänning i musiken som är klart tilltalande. Att sedan albumet känns så genomarbetat gör inte saken sämre. Låtarna är först komponerade i studio, sedan dekonstruerade vid liveimprovisationer och sedan rekonstruerade i studio igen.

(Publicerad 2006)

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry