Epstein/Åman/Nilsson Red Shift

Epstein Åman Nilsson
Red Shift
Kopasetic Productions (KOPACD046)

Av: Jens Holmberg

Publicerad: fre, 2015-10-02 11:57

Red Shift är en trioskiva som kretsar kring Peter Epsteins originalkompositioner, sju stycken till antalet. Övriga två spår på skivan är resultatet av gruppgemensamt arbete. Trions sound är varmt och luftigt – musiken rör sig i tämligen stillsamt och blickar inåt. Det vilar någon kontemplativt över kompositionerna. Epsteins sax har ett svalt sound, med en lätt amerikansk accent. Med utmärkt spel från den lyhörda kontrabasisten Johnny Åman och den sensibla trummisen Peter Nilsson får Epsteins kompositioner ett både spänstigt och reflekterande snitt.

På albumet finns också mer groove-baserade spår, som den lyriska The Leaf´s Impression eller den skriande Red Shift, där jag som lyssnare kan glädja mig åt Epstein souljazziga saxofon sparra mot Nilssons taktfasta trumrytmer. Personligen tycker jag att mest om de mer abstrakta kompositionerna. När tempot går ned och musikerna sakta samtalar med varandra. Där varje liten ton eller rörelse, i sökandet efter kontakt, skapar luftbubblor i musiken som bryter ytan mot nya djup.

Avslutningsvis kan man konstatera att Red Shift är en behärskad skiva med en trio som arbetar fint tillsammans. DEt är tight och väl sammanhållet, varken för fritt eller inrutat. Ingen solist för stor, ingen trio för liten. Och debutskivan Red Shift är en fin stunds utflykt i den modern jazzens förlovade land.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry