Erica Pomerance: You used to think

Erica Pomerance
You Used to Think
ESP-Disk 1099

Av: Jens Holmberg

Publicerad: lör, 2009-09-26 18:20

Erica Pomerance är inte bara poet och dokumentärfilmaren. Hon är också en alldeles särskild singer/songwriter med en unik röst. Det är ett febrigt frihetsskrik från 1968 som jag hör när jag lyssnar till Erica Pomerances visionära You Used to Think. Hon tar sin historia och rekonstruerar den i ett drömlikt tillstånd som andas ungdomsrevolt och fria tankar. I centrum är hennes vackra, formbara röst. Ett instrument som växlar mellan höjningar, mellan olika språk och uttryck.

Musikaliskt backas hon upp av bland annat av gitarrvirtuosen Bill Mitchel och altsaxofonisten Trevor Koehler. Tillsammans med rytmiskt flöjtspel, minimalistiska pianoslingor, bongotrummor och sitar skapas skön musik. Hon är en känslospelare på samma sätt som John Coltrane. Hennes röst tänjs ut, raspar, hostningar blandas med ordlösa mummel som på ”Burn Baby Burn”. Hon sjunger lite som hon vill, ibland på franska, ibland på engelska. Men skärpan och tajmingen har kirurgisk precision även i de mest atonala lägena.

”To Leonard from the Hospital” och ”Koanisphere” visar ett samstämmigt band som presterar på topp. Särskilt Trevor Koehler utmärker sig med sitt distinkta spel på altsaxen, med en vackert torr klang. Men det är Erica Pomerances röst som är den stora tillgången. Hon rör sig in och ut ur medvetandet och uttrycksmässigt känns hon som en mörkare och friare Linda Perhacs. Musiken rör sig i marginalen, någonstans mellan 60-tals folkrock och psykedelika, med ett alldeles eget uttrycksätt.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry