Exo - In Springtime The Universe Prepares For Winter

Exo
In Springtime the Universe Prepares for Winter
Self-released

Av: Jens Holmberg

Publicerad: ons, 2013-02-20 00:17

Ur den finska utmarken drar trion Exo fram som en ångvält. Det vibrerar från kropp till tå när deras tunga och långsamma psykedeliska doom-metal river ned samtliga högtalarna som kommer i dess väg. Under parollen ”Hit on the Head With Thor´s Hammer” sablar trion från Helsingfors på denna kassett ned de flesta av konkurrenterna inom genren.

Musikaliskt finns det gott om referenser till Sunn 0))):s vidöppna mullrande och de utdragna riffen, men också till mer primala och råa band som amerikanska High on Fire och brittiska Conan. Exos nedstämda doom gör sig bäst i de långa och lågintensiva styckena, som den elva minuter långa Supermaa som skulle få Matt Pike att nyktra till på en grisblink. Men det finns också rejäl sprängkraft i korta sludge-granater som Elämän Etsijä. Den periodvisa sången flörtar med ondskan och sättet som orden spottas fram i korta meningar får mig att tänka på de finska kollegorna i Death Trip. Inget slöseri med orden - teman som Astrologi, sci-fi och fantsy avhandlas med tre ord i taget.

Exo har spelat tillsammans i fem år och det saknas inte tajming. Det är tight som ett korvskinn och sättningen med två basister och en trummis ger musiken den tyngd som krävs för att skapa extremt fysiska upplevelser på maxad volym. Den avslutande Burbot är dessutom en psykedelisk rymdtripp som heter duga, där kosmonauter och rymdhundar svävar förbi medan Paparatus och Scumulis fyrsträngade raketmotorer skjuter oss längre och längre ut i den malande tomheten. Och parollen då? Jodå, den stämmer. Huvudet känns rejält skambankt efter att jag har lyssnat på ”In Springtime The Universe Prepares For Winter”.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry