Expansion Bay Star Obsolescence

Expansion Bay
Star Obsolescence
Spanish Magic sm 010

Av: Mats Gustafsson

Publicerad: fre, 2010-01-08 01:30

Förhoppningsvis skapar nya zeeländska Sandoz Lab Tecnicians senaste skiva ”The Western Lands” (utgiven av förnämliga Last Visible Dog) förutsättningar för att deras underskattade blandning av drone, noise, lo-fi, improv och frijazz ska kunna nå ut till en lite större publik. Föga oväntat gör dock alla involverade vad de kan för att fokus ständigt riktas även åt andra håll. Handlar det inte om andra bandprojekt, konst eller film så är det soloprojekt såsom Nathan Thompsons Expansion Bay.

“Star Obsolescence” förvånar genom att vara anmärkningsvärt minimalistisk på ett sätt som Sandoz Lab Tecnicians aldrig har varit och sannolikt heller aldrig kommer att bli. Kraftfullt processad instrumentering, laptop och fältinspelningar bildar en långsamt föränderlig massa som först öppnar upp sig för att när man kommit tillräckligt nära sluta sig i något som närmar sig det subtilt ogenomträngliga.

Det är svårt att känna igen enstaka instrument men nog kan man skymta såväl gitarr, violin som spöklik elektronik. Helheten är dock väldigt mer imponerande än de enskilda delarna då det ter sig som en i det närmaste fysisk upplevelse att lyssna på ”Star Obsolescence” från början till slut. Inte för att den är högljudd eller svårforcerad utan för att Thomson har den där sällsynta förmågan att få ljudvågor att övergå i ogreppbara känslor och visuella kraftfält med imponerande genomträngningsförmåga.

(Publicerad 2007)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry