Finis Africae: A Last Discovery

Finis Africae
A Last Discovery: The Essential Collection 1984-2001
EM 1113CD

Av: Daniel Persson

Publicerad: tors, 2013-05-30 19:09

Bakom namnet Finis Africae befinner sig spanjoren Juan Alberto Arteche. Juan avslutade 1984 bandet Nuestro Pequeño Mundo, ett band som var ganska framgångsrika i Spanien. Då var Juan intresserad av att göra något nytt och köpte sig en fyrakanalers portastudio. Han spelade in ljudet av tv-program, barn som lekte utanför huset och improviserade med de instrument som han hade hemma: gitarrer, dulcimer, autoharpa, flöjter och mandolin. Vänner kom förbi och deltog vid inspelningar, projektet växte och till slut hade de släppt fem skivor.

Namnet Finis Africae tog Juan från Umberto Ecos bok Rosens namn, där Finis Africae är namnet på ett bibliotek som katolikerna förvarade censurerade böcker som senare skulle brännas. Juans tanke var att deras musik inte skulle vara genrebunden och så gillade han tanken på det förbjudna.

Den här skivan består av sexton spår som sammanfattar fem skivor och precis som Juan ville så är detta svårt att genrebestämma, men det är inte heller nödvändigt. Det är vacker och lekfull musik som får mig att tänka på den japanske musikern Aoyagi Takuji och hans projekt Kama Aina. Musik bestående av en akustiskt ljudbild med sång ibland men ofta instrumentalt. Låten "Los colores de mis botas" ("The Colors of My Boots"), med sång av ett barn, är oemotståndlig och det är även många andra låtar. Jag tror det är värt att försöka leta upp originalskivorna men det räcker nog långt med att börja med den här samlingen.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry