Fish & Sheep Double Banana

Fish & Sheep
Double Banana
Ruby Red 006

Av: Jens Holmberg

Publicerad: mån, 2009-12-07 00:37

Fish & Sheep består av Afonso Simões (trummor) och Jorge Martins (gitarr). Deras debut-LP ”Double Banana” ges ut av det obekanta bolaget Ruby Red. I 100 exemplar. Portugal är hemvist för bandet och bolaget och det är väl ungefär så mycket jag vet om dem båda. Bortsett från det faktum att de medverkat på MV & EE With The Bummer Roads Europaturné.

Musiken känns däremot igen och referenserna spåras till Lightning Bolt och Mouthus. Två vildsinta grupper som också verkar i tvåsamhet och delar samma tilltrasslade förhållningssätt till musiken. Double Banana öppnas med en tuggande gitarr som maler sig ända in i märgen, medan frispelstrummor virvlar maniskt i bakgrunden. Den repetitiva gitarren dränks sedan i en gnisslande feedback. Och lyssningen fortsätter i samma anda. Man leds djupare och djupare in i en kaotisk labyrint full av tvära svängar och snåriga passager.

”Crib de Nathan”, som är ett av de bästa spåren på skivan, associerar till en tillskruvad och uppjagad version av Immortal Lee County Killers trasiga och luggslitna punkblues. Det är en sprattlande historia som genom de framskjutande trummorna förmedlar inbjudan till ett epilepsianfall eller obstinat tåspetsdans. Jag väljer det senare.

Ett problem med ”Double Banana” är att Afonso Simões och Jorge Martins ibland känns lite väsenskilda, som om de spelade på var sin skiva. Gitarren får lite för mycket plats och distanserar trummorna något. Men när de hittar varandra igen väcks en dionysisk glöd och det sprakar till ordentligt.

Intensiteten håller i sig och det är först på sista spåret som de slår ner på takten. Det plinkar, knastrar och piper till en fjäderlätt bakgrundsmelodi. En snygg avslutning och någonstans i sammelsuriet av ljud finner man avkoppling från det intensiva och ihärdiga. Skönt när huvudet ömmar efter ett antal koncentrerade lyssningar.

(Publicerad 2006)

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry