Fredrik Nordström Mayday!

Fredrik Nordström
Mayday!
Found You Recordings FYR012

Av: Magnus Nygren

Publicerad: fre, 2010-01-22 01:18

Det finns två sidor av tenorsaxofonisten Fredrik Nordström, dels den våghalsige som framträder på skivor som Live in Coimbra och VIBB och dels den försiktigt lyriske på bland annat 2008 års Blue med Bobo Stenson. Dessvärre tillhör trioskivan Mayday! med basisten Palle Danielsson och trumslagaren Fredrik Rundqvist från slutet av förra året den senare kategorin.

Med ett sådant komp svänger det naturligtvis, men allt för många låtar rinner snabbt ut i intet. Visst är exempelvis balladen ”Slowfox” vacker, men den lyckas inte riktigt beröra. Samma sak gäller för många av de tio låtarna på skivan, där sex är skrivna av Nordström själv och övriga fyra av Monk, Mal Waldron, Kenny Wheeler respektive Palle Danielsson.

De två mest angelägna låtarna är signerade Nordström – ”Walk the Walk” och ”Talk the Talk”. Här händer det saker, det finns ett driv som saknas på övriga. Och det handlar inte bara om att de är yvigare och något snabbare. Det finns ett spänningsmoment, en koncentration som är nödvändig om det inte ska bli småtråkigt.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry