Fredrik Nordström Quintet_Live in Coimbra

Fredrik Nordström Quintet
Live In Coimbra
Clean Feed 119

Av: Magnus Nygren

Publicerad: sön, 2009-10-04 23:54

Det är imponerande hur saxofonisten Fredrik Nordström så väl lyckas samla en packe jazzindividualister till att formera en grupp. Tidigt hörs hur sammanhållet musiken framförs. Trycket ligger i det gemensamma, inte i det enskilda. Nordström tillhör ju inte de mest expressivt utåtriktade inom svensk jazz, och han lyckas i detta hänseende även hålla tillbaka Mats Äleklint, Mattias Ståhl, Torbjörn Zetterberg och Fredrik Rundqvist. Något som kräver både bra grundmaterial och skicklighet.

Skivan är en livesinspelning från Jazz ao Centro Festival i Coimbra, Portugal i november 2005. Basisten Torbjörn Zetterberg var ny i bandet efter Ingebrigt Håker Flaten, trombonisten Mats Äleklint ersatte tillfälligt trumpetspelaren Magnus Broo.

Stämningen rör sig mellan koncentrerad och ledig. Det är bra drag i ”Yakiniku” där Zetterberg och trumslagaren Fredrik Rundqvist lägger en tät grund för de andra att improvisera över. Det är alltid roligt att lyssna på Rundqvist, med en mängd små detaljer driver han rytmen framåt. Sällan står det stilla. Med Zetterbergs känsla för ”time” blir det riktigt bra, som i exempelvis ”No Longer” där basen accentuerar rytmen för att få till hårt sväng.

Versionen av Björks ”Cocoon” är riktigt bra. Arrangemanget smyger sig på – spirituellt och inte olikt en hymn pockar det på uppmärksamhet.

Nordström balanserar mellan det lyriskt harmoniska och det heta. Ibland har han en tendens att falla ner i det alltför mjuka och tappa litet av den glöd han annars har. Det hindrar inte att han spelar lågmält och vackert på balladen ”Russian T” där Mattias Ståhl inleder solo på vibrafon. Att ersätta Magnus Broo är inte det enklaste – men Mats Äleklint gör det bra. Han hanterar trombonen ypperligt. ”Live in Coimbra” välter inga hus – men det är en bra jazzskiva.

(Vecka 43, 2008)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry