Gabriel Saloman Adhere

Gabriel Saloman
Adhere
Miasmah MIALP021

Av: Jens Holmberg

Publicerad: tors, 2012-11-22 23:12

När den tongivande amerikanska noiseduon Yellow Swans upplöstes lämnade den efter sig två musiker med väldigt olika röster. Pete Swansons technoexperiment är väl dokumenterade men om Gabriel Saloman har det varit betydligt tystare.

Kanske har han absorberat intryck och skapat under tiden. För nu släpper han Adhere, som är hans första riktiga album sedan uppbrottet med Pete Swanson. Albumet sträcker sig över sju stycken, Adhere 1-7, och det står tidigt klart att Saloman sökt sig bortom den noisefrenesi han skapade med Yellow Swans. Det är avskalad och minimalistisk musik. Grundtonen är kylig och musiken tornar upp i räta linjer, där glasklara pianotoner, träblock och sylvassa droneljud skapar strama ljudbilder. Musiken på Adhere påminner ofta om bolagskollegorna Kreng och Elgi. Eller The Haxan Cloak. Adhere rör sig långsamt och tonskitningarna är utförda med kirurgisk precision. Delikat musik om man så vill.

Även om Saloman befinner sig långt från sin forna noisemusik upplever jag att det finns samma nerv i hans sätt att skapa nu som då. Det är musik som formar sig i dunkla horisonter och isande kyla. Det skimrande mörker som breder ut sig är det både vackert och skrämmande. Saloman tog två och ett halvt år på sig att göra klart skivan och resultatet är verkligen imponerande.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry