Garfield Steel

Garfield Steel
Darkness Freedom
Karkia Mistika/Super Metsä/Tosi Raju (karmi-034/super-016/raju-001)

Av: Jens Holmberg

Publicerad: tors, 2012-05-03 20:20

Det är i den nya vågen av finsk heavy metal som vi hittar Mr Garfield Steel. Till vardags karismatisk frontman i det experimentella metalpunkbandet Steel Mammoth, med bland annat Jussi Lehtisalo från Circle.

Darkness Freedom är första soloskivan och en kreativ utflykt bland metalriff, trummaskiner, beats och syntar. Musiken bredsladdar mellan krautrock, heavy metal, new age och boogie. Ibland låter det som Ministry, ibland som Suicide eller ZZ-top. Garfield Steel använder ljudmanipulationer och tunga riff som bas i den syntetiska rock'n'roll-metal som växer fram på Darkness Freedom.

Garfield Steel skiter i reglerna. Det verkar som om han gör det som faller honom in och kompbandet följer efter. Ibland sjunger han supersnabbt, ibland mer som prat. De blandar och ger, samtidigt som det uppstår oväntade möten. Några exempel; på Second sign of the Shark leker han Saxon möter J Mascis och på Solar Axe åker vi till 80-talet och lyssnar på Tangerine Dream-hårdrock.

Det är den här inställningen som också är så befriande med hela den så kallad New Wave of Finnish Heavy Metal-scenen (NWOFHM). Finnarna är fullkomligt orädda. De drar fram det gamla metalarvet, knådar det, lägger till och drar ifrån. Visst, det blir antingen pannkaka eller intressant. Men jag gillar det höga spelet. Risktagandet. Garfield Steel tar det ett steg längre och jag tänker att detta måste vara the Newest Way of Finnish Heavy Metal.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry