Gerd Dudek, Day and night

Gerd Dudek
Day and Night
Psi psi 12.05

Av: Thomas Millroth

Publicerad: lör, 2012-08-11 11:39

Tenorsaxofonisten Gerd Dudek spelade i början av 1960-talet bebop och var medlem i Kurt Edelhagens storband. Men han intresserade sig snabbt för den fria jazzen och han spelade med dem alla: Manfred Schoof, Don Cherry, Alexander von Schlippenbach och Globe Unity Orchestra, Albert Mangelsdorff. Listan kan göras lång.
Dudek lämnade aldrig riktigt jazzen, han blåste hårt, vackert och behöll samtidigt sitt ursprung.

I en ny inspelning från 2012 är ämnet för predikan några av jazzens storheter, Herbie Nichols, Ornette Coleman, Wayne Shorter, Charles Mingus, John Coltrane, ja, till och med gamle svänggubben Bach får sig en bön.

Det är rasande grant skarpskuret av Dudek både på sopran och tenor. Stundtals mäktigt. Den unga komptrion med Hans Koller på pianot, Oli Hayhurst på bas och Gene Calderazzo vet vad de gör. Varje sekund. Det är tätt och skickligt spelat.
Det är jazz för jazzdiggaren. Snart blir han nog inbjuden att spela på Ystads jazzfestival. Han skulle bräcka de flesta och spela ballad så att inte ett öga var torrt.

Skivan är också en påminnelse om denne mer än hörvärde saxofonist den europeiska frijazzens krängande scen. Kolla efter till exempel Open med bland andra Edvard Vesala eller Horns, där både Günter Christmann och Albert Mangelsdorff medverkar.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry