Giuseppe Ielasi_Tools

Giuseppe Ielasi
Tools
12 k, 12K2018

Av: Sven Rånlund

Publicerad: fre, 2011-01-21 02:17

KISS. Keep It Simple, Stupid. Giuseppe Ielasi lever möjligen efter en annan maxim, men på den eleganta och korta Tools är konceptet onekligen rätt dumenkelt.

Ielasi har gått från drones och processade gitarrer mot en musik som inte bara vilar på rytm utan i långa stycken bara utgörs av rytm. Okej, lägg till parametern ”klangfärg”, det är ingen slump vilka nyanser som blandats fram ur den här mikroljudande paletten.

Konceptet för Tools är som så här: sampla ditt hem och bygg av detta banker av slagverksljud. Ielasi är inte mycket för det dunkelt sagda, titlarna är talande som textlappar på muséer: ”Rubber Band” – man ser framför sig de spända gummibanden, högt pitchat pffff och mjukdjupt boiiingande; ”Polystyrene Box” – visserligen låter inte min lunchlåda så, men det är onekligen ruskigt smakfull elektro-dub à la Basic Channel; ”Cooking Pan” – som beats utan frityr, det låter metalliskt, böjliga ljud som från baksidan av stekpannan eller med gräddvispen mot tunt aluminiumlock.

Musique concrète? Mjae, Ielasi gör kanske inte elektroakustisk musik som håller att koka en teoretisk soppa på, däremot tycker jag hans rytmbaserade skivor – kanske snarare den genomarbetade Aix från 2009 – gnistrar av kärlek i behandlingen av de minsta ljuden.

Att göra en stor sak av att man snickrat ihop rytmfigurer av vardagliga material och föremål lockar ungefär till en gäspning i dag, men Giuseppe Ielasis fullföljer sitt koncept. Det är rätt fantastiskt att hänge sig åt lyssning nära högtalarna, för det är nämligen i stereofältet som det verkliga kompositionsarbetet har utförts: i placeringen av de stusande ljuden mellan höger och vänster, i nedsänkningen av klangfärer i den bassäng vi kallar reverb, i produktionen vars krispighet man nästan skär sig på.

Tools är en kort skiva, sju låtar, knappt tjugo minuter. Nå, ett soft manifest för nya genrer som gummi-dub, cykelpumps-twostep och kastrull-hip-hop behöver kanske inte vara längre för att få det väsentliga sagt.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry