Gjerstad mfl: Sekstett

Gjerstad, Skaset, Grenager, Tafjord, Mølstad, Moe
Sekstett
Conradsound CNRD304

Av: Thomas Millroth

Publicerad: ons, 2010-09-22 12:34

Frode Gjerstad är sedan dekader tillbaka en betydande improvisatör på rörbladsinstrument. Det är inte så att han själv är någon Evan Parker eller förnyare. Han är habil, stark, engagerad, sympatisk, fantastisk på alla vis, men hans stora begåvning är hur han omger sig med fantastiska musiker - med t ex John Stevens - och skapar grupper som få når upp till. Estetiken känns igen från jazzens historia - tag pianisterna Count Basie och Duke Ellington.
Här gäller samma. Gjerstad har valt att spela klarinett tillsammans med gitarristen Håvard Skaset, cellisten Lene Grenager, hornisten Hild Sofie Tafjord, tubaisten Børre Mølstad och basisten Guro Skumnes Moe. Norsk fri form på toppnivå. Klangen är mycket speciell med klarinetten på topp och tuba och valthorn under. Däremellan slingrar sig spröd gitarr och en intensivt krängande cello.

Det är en förtätad improvisationsmusik, där var och också får utrymme för solon. Då skärs musiken i strimlor, knådas om och poleras för att lysa med en skönhet man sällan hör. Det är onödigt att framhålla någon särskild i detta uppvisningsverk av improvisationens yppersta konst i grupp. Men nog har Grenagers struptag på cellon fastnat i mina inneröron för alltid.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry