Glowicka & Walentynowicz

Glowicka & Walentynowicz
Red Sun
Bolt Records BR 1022

Av: Thomas Millroth

Publicerad: tors, 2014-06-12 20:02

Malgorzata Walentynowicz är född i Gdansk, utbildad klassisk pianist i Tyskland. Det är hon som är solist i dessa soluppgångar. Kasia Glowicka sköter computor, hon brukar samarbeta med koreografer, bildkonstnärer och verkar befinna sig till lika delar i en konstvärld och den mjukt susande elektroniska världen. Det är mycket färgrikt, närmast målande. Litet av sol, bländning, men också litet flämtande minimalistiskt.

Först tyckte jag det lät alldeles för enkelt och smakade bakgrundsus. Sedan hörde jag litet mer. Den där minimalismen hackade sig fast. Flödet var en sak, de målande klangerna en annan, men viktigare var återhållsamheten, det uteblivna.

Framför allt spelar Walentynowicz piano med utsökt anslag, som liksom hela tiden bara lätt vidrör de svävande klangerna. Visst, det är en musik som doftar ambient, det är en musik som kanske känns alltför ovågad, inte många risker tas. Men återhållsamheten och precisionen mellan flöde och anslag blir till slut mer än sköna klanger, det enformiga är en egen form, en visserligen utspädd, men dock renskrapad minimalism. Och hon är en fin pianist väl värd att lyssna på. Gärna mer, kanske i andra djärvare sammanhang.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry