Gunnar Lettow_Korhan Erel

Gunnar Lettow / Korhan Erel
Bad Falling Bostel
Creative Sources 264CD

Av: Johan Redin

Publicerad: fre, 2014-08-29 11:46

Improvisationsmusikern Gunnar Lettow är verksam i Hamburg där han också driver scenen Frequenzgänge, en vital, ambulerande plats för den experimentella musiken. Lettows instrument är sedan länge en preparerad elbas, placerad på rygg i knät, i kombination med olika elektroniska attiraljer, oftast mer eller mindre spektakulära leksaker av olika slag. Den elektroniska ljudmiljön han frambringar är särskilt tydlig i duon Phase-In som jag skrivit om tidigare, och ej att förglömma i duon med högtalarekvilibristen Gregory Büttner, som släppte en CD så sent som i våras.

Skivan Bad Falling Bostel är dock en duo tillsammans med Korhan Erel, här på Laptop och ”Controllers”. Erel är en av förgrundsgestalterna inom den turkiska improvisationsscen, men är nu stationerad i Berlin. Bara för ett par år sedan var han också artist in residence hos EMS i Stockholm.

Duon visar på en balanserad, ganska stringent utvecklad improvisation. De låter musiken komma, ta sin egen tid, utan att det stannar i något mikroläge eller ljudande gränsnivåer. Handen på hjärtat är det ofta jag föredrar akustiska ljudkällor och instrument i den improviserade musiken. Men det Lettow och Erel får fram är verkligen de akustiska klangerna, som ibland går in i mer rytmiska passager med klockliknande ljud. Sedan, så klart, en hel del sprak och bångstyrighet som går precis så långt det ska utan att slå över i lekstugemusik. Det är en fin session, och ett extra plus till den fantastiska ljudkvalitén.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry