Gush Electric Eel

Gush
Electric Eel
Qbico 30 (lp)

Av: Magnus Nygren

Publicerad: ons, 2009-10-28 18:15

"Electric Eel" är ett välkommet tillskott i den trots allt ganska tunna skivkatalogen med improvisationstrion Gush (Mats Gustafsson, Sten Sandell och Raymond Strid). Nummer sju i ordningen – om jag räknar rätt – sedan debuten 1989 med "Tjo och Tjim" (Dragon) tillsammans med Sven-Åke Johansson.

Inspelningen är gjord på Fylkingen i Stockholm i november 1996 och det finns intresse i att jämföra den med "Live in Tampere" (Dragon) som är inspelad endast en vecka senare. Skillnaden kan inte bli större. Tampere-inspelningens pang på rödbetan är här utbytt till ett tillbakadraget sökande. Små ljud får utrymme, likaså de elektroniskt skapade. Inte minst beroende av att Raymond Strid i huvudsak lämnat trumspelet till förmån för diverse förstärkta objekt, gitarr, slagverk med mera.

Första sidans "El" är en 21 minuters färd där trion utan entydig riktning lyckas skapa stor spänning. Försiktigt saxofonspel möter rymdlika svischanden från Sandells elektronik och ljud från Strids förstärkta och processade objekt. Ljud cirkulerar, träder in på egna vägar, intervenerar. Gustafssons sopransax skjuter ut i kluckanden, smackanden och i Evan Parker-liknande cirklar. Sandells pianotoner bygger tillfälligt upp intensiteten. En mjuk flöjt i sikte. Rörelse. Dramatik och kraft när Gustafsson byter till baritonsax, men den når egentligen aldrig något extatiskt crescendo, utan planar ut.

Även om andra sidans "Al" i två delar är spräckligare än "El" så hålls intensiteten tillbaka också här. Sten Sandells harmonium och röst får plats, tillsammans med Gustafssons sax känns det riktigt sammanhållet (!), och med lite vilja riktigt lyriskt. I alla fall under en kort stund.

Jag tilltalas av att Gush går den svåra vägen på "Electric Eel". Visst hörs man mer om man med frenesi skriker ut sitt budskap, men ibland räcker det med om inte en viskning, så i alla fall låg röst. Och med den musikaliska vokabulär som medlemmarna i Gush har räcker det långt, väldigt långt.

(Publicerad 2005)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry