Hafez Modirzadeh – Post-Chromodal Out!

Hafez Modirzadeh
Post-Chromodal Out!
Pi Recordings PI44

Av: Per-Åke Holmlander

Publicerad: ons, 2013-03-20 11:32

Anteckningar – Skisser – Meningar – Tankar – Uppdykanden…

Riktigt spännande samtidsjazz.

Någon sekund in i första lyssningen undrade jag varför de inte stämt pianot, sedan föll myntet ner. Ibland låter det inte klokt. Härligt – kul och tidvis galet svajigt!!!

Liksom SEVDA och Rabih Abou-Khalil – för att nämna några – tar gruppen avstamp i jazz och improvisation som mixas med ”arabisk” gestik och influenser. Men här är det inte svängiga och ”glada” teman som är kärnan – inget fel med det – utan metoder att bygga improvisation och en hel värld av mångfald i intonation och tonalitet. Mer kraft på djupet än på ytan alltså. De har verkligen skapat en symbiosfusion mellan friare improvisation, frijazz och ”österländsk” klang och melodik.

Hjälp mig. Hur beskriver man tonspråket på ett politiskt korrekt sätt???

Västkustband efter vad jag förstått. Lite ovanligt – the Bay Area är ju en ganska isolerad scen även i USA. Väldigt lokalt präglad. Inspelad och utgiven i New York dock.

Uppfriskande att höra Vijay Iyer i ett sådan här grupp. Han är en fantastisk pianist som jag annars tyvärr bara hört i ACT-igare sammanhang. Ni fattar??? Här spelar han på någon slags kvartstonsflygel vars konstruktion jag inte har en aning om. Pianot åker och far som den värsta Ives. Hafez Modirzadeh på alt- och tenorsax liksom trumpetaren Amir Elsaffar är också båda mästerliga på detta glidande spelsätt. Ken Filiano och Royal Hartigan på bas och trummor är mer traditionellt frijazziga. Tillsammans, och ibland med gäster, skapar de en lyckad sammanlänkning av alla dessa beståndsdelar. Resultatet blir en egenartad och personlig musik.

Jag känner igen allt men har aldrig hört det förut.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry