Han Bennink Trio / Bennink # Co

Han Bennink Trio
Bennink & Co
Ilk Music 192

Av: Per-Åke Holmlander

Publicerad: tors, 2013-02-07 22:44

”Sådan här musik kunde bara göras i Holland” sa jag häromsistens när jag var på Bimhuis i Amsterdam och lyssnade på Loek Dikker, Leo van Oostrom, Jan Menu & Pierre Courbois. Tyvärr var dessa gamla hjältar långt ifrån sina forna jag. Det typiska ”holländska” tilltalet och de putslustiga låtarna var där men inte kraften – en märklig lite sorgsen upplevelse.

En märklig upplevelse är också Han Bennink Trios Bennink & Co. Musiken, överraskande otvetydigt ”holländsk” finns där och, lyckligtvis också kraften. Hurra – Pust. För mig är denna musik en tidsresa. En 70-årig Han Bennink, här på enbart virvelltrumma (!), med herrar Joachim Badenhorst och Simon Toldam spelar på som om 30-40 år inte funnits. Det är gediget-bra och underhållande gruppmusik. Kul.

Han Bennink: nestor, hjälte, självsvängande, oböjlig – vad behöver man mer säga…
Joachim Badenhorst: för mig en ny bekantskap, multi på stilar och träblåsinstrument, 30-åring från Belgien, smakfull och sparsmakad…
Simon Toldam: pianist som kan sin Mengelberg, väldigt flink men kan också spela enkelt, fyra jazzgrammisar i Danmark, klurig låtskrivare…

Enligt skivbolaget är denna trio Hans debut som uttalad bandledare. Det var värst – det kanske stämmer – i så fall var det verkligen på tiden och resultatet är omisskännligt benninkskt. Det är gruppens andra skiva på danska Ilk Music. Debutskivan Parken kom ut 2009.

En något fördomsfull recension – javisst! – men en välvillig simplifiering som jag hoppas hjälper er att förstå hur det låter och vad jag hör. Personlig, lättsam och trevlig musik framförd av fantastiska musikanter. Ingen tungviktare men CD:n rekommenderas varmt.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry