Hans Koch: Erfolg

Hans Koch
Erfolg
Deszpot #005

Av: Thomas Millroth

Publicerad: tors, 2015-03-05 18:03

Hans Koch, schweizisk rörblåsare, som står i skuggan av andra mer kända namn.
Med det har jag sagt att han hör till de absolut intressantaste impro-musikerna, och har gjort det länge.
Skivan heter litet ironiskt Erfolg, och det skulle han ha fått för länge sedan, framgång, alltså.
Här är en soloskiva där han spelar basklarinett, sopran- och tenorsaxofon. I hälften av spåren har han överdubbat musiken, han har bearbetat den elektroniskt i efterhand. Men inte mycket, det är ännu ett tydligt analogt sound präglat av erfarenheter från en digital ljudbild. Ibland leker han med feedback och låter ljudet svirra vasst runt öronen på oss.
På andra ställen lägger han ihop en saxton i lärkflykt över en jordigt mumlande basklarinett. När det är som mäktigast rullar han igång musikmaskineriet i basklarinetten och lockar fram övertonerna. Vi har hört det förr, rörblåsare som spelar med cirkulär andning, men här liknar det inget annat. Ingen anspänning känns, de mörka tonerna rullar vasst och målmedvetet varv efter varv och övertonerna yr som lätta dammpartiklar kring stycket. I sådana stycken är Hans Koch oslagbar.
Jag råkade lägga konvolutet bredvid en gammal konstnärsgjord bok av Per Kirkeby, som bara innehåller ett enda långt mönster i blått sida efter sida. Som en horisont - vitt över och under i oändlighet.
Om jag säger att den här musiken och även detta konvolut klarar sig utmärkt vid en sådan jämförelse med ett minimalt mästerverk av Kirkeby, då har jag gett beröm, som nästan inga andra konvolut eller inspelningar är värda.
Dessutom, ett album, en sammansatt samling som för oss från stämning till stämning, genom klanger och rum som är genomlysta och nästan helt mörka.
Det är ilande bra.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry