Heavy Winged: Spreading

Heavy Winged
Spreading Center
Release the Bats 036

Av: Jens Holmberg

Publicerad: ons, 2009-09-23 00:58

Heavy Winged är en trio som ursprungligen kommer från Brooklyn i New York. Precis som namnet antyder är det en tung trio vi pratar om. Bandet har tidigare släppt skivor på Three Lobed och Aurora Borealis. Musiken kommer till när medlemmarna, som är utspridda över landet, träffas och jamar. Improviserar rakt in i fyrakanalsmixern.

"Spreading Center" består av två långa låtar på strax över 20 minuter vardera. Formmässigt är det monotont och baserat på tunga metalriff som dränks av gnisslande ojud från malande frirocksexerciser. Men det är fortfarande mer metal än noise. Inflytelserika improvisationsgruppen Airway (har bland annat influerat Hijokaidan) känns som en intressant referenspunkt. Spreading Center är som en tyngre storbror till deras ”Live at Lace” från 1978.

Musikens variation är inte särskilt stor, och det är becksvart och väldigt statiskt. Även om det ibland lättas upp under några kortare stunder. Jag tappar koncentrationen efter ett tag och hittar inte riktigt tillbaka till de bländande partierna av psykedelisk extas. Det är som om skogen inte längre syns för alla träd. Det blir lite för kompakt och onyanserat. Hade skivan varit hälften så lång hade jag nog orkat. Jag är ledsen Heavy Winged – you lost me!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry