Henrik Munkeby Nørstebø / Raymond Strid / Nina De Heney: Oslo Wien

Henrik Munkeby Nørstebø / Raymond Strid / Nina De Heney
Oslo Wien
Va Fongool, VAFCD 014

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: tis, 2015-08-25 15:09

Trion Munkeby Nørstebø / Strid / de Heney skapades som den förstnämndes drömprojekt vid hans studier på musikhögkskolan i Göteborg och resultatet är en verkligt fin improtrio. Dubbel-CD:n Olso Wien presenterar en konsert från vardera stad, Oslo med fem medellånga stycken och Wien med två långa. Båda konserterna är bra men kanske ändå att Oslo med sina kortare stycken känns lite mer fokuserad.

Alla tre spelar fantastiskt fint. de Heney är direkt på ett härligt sätt och hennes rena pizzicato-spel är fenomenalt. Det är hon som är den dominanta rösten och tar mest plats, men eftersom hon är så bra känns det inte påträngande. Munkeby Nørstebø är mästerlig på att med minimala medel uttrycka oändligt mycket. Tar mycket paus, spelar diskret och lämnar utrymme, men när han gör sina små inlägg känns det alltid som att de är på precis rätt plats, rätt sätt och i rätt tid. Strid är helt enkelt inget mindre än ett geni.

Det här är trivsam impro, på ett positivt sätt. En puttrande, knastrande och väsande musik som hela tiden rör på sig. Gesterna är inte särskilt yviga men trots de ganska kontrollerade temperamenten så kokar det hela och både intensiteten och spänningen är närvarande. Musiken är som ett tillstånd, en ambiens. Den är som en glödlampa vars ljus fyller rummet och först när det plötsligt slocknar, när musiken tystnar, inser jag hur betydelsefull det varit.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry