Hubble Hubble Drums

Hubble
Hubble Drums
Northern Spy NS 015

Av: Jens Holmberg

Publicerad: ons, 2011-12-14 22:59

Hubble Drums är musik för sologitarr framförd av Ben Greenberg, som har sin bakgrund i banden Zs och Pygmy Shrews. På debutalbumet bygger han upp slutna världar med hjälp av shredding-teknik och lager-på-lager-gitarrer. Skivan består av tre långa stycken som är långa och spejsigt intensiva.

På 20-minuterslåten ”Glass Napkin” hörs ekon från såväl minimalism och kosmische som psykedelia. Greenberg arbetar i hårfina strukturer och skickar ut glasklara toner från sin gitarr, som han sedan låter löpa i omlopp kring lyssnaren. När jag lyssnat på den repetitiva musiken länge nog har märkligt nog reducerats till ett ändlöst boogieriff. Hans spacegitarr är fängslande och hypnotiskt när den är som bäst.

Att han i princip uteslutande arbetar med gitarr och monotona texturer är en av svagheterna på Hubble Drums. 40-minuter av Greenbergs gitarrshredding är i längsta laget. Det behagliga tillståndet av tidlöshet löses sakta men säkert upp i de stunder då jag plötsligt tappar koncentrationen i lyssnandet.

Sista stycket, ”Hubbles Hubble” är komponerat för det NASA-kopplade Space Telescope Science Institute. Det är helt enkelt ett soundtrack till det kända rymdteleskopet med samma namn. Jag gillar var låten tar mig och jag tänker på A.R & Machines när jag lyssnar till dess luftiga och kosmiska sceneri. Det är musik för nebulosor, kvasarer och radiogalaxer. Jag tror dock att Greenberg ibland skulle behöva ett teleskop så han inte förlorar kontakten med jorden i de mest utsvävande ögonblicken.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry