Huntsville: For Flowers, Cars And Merry Wars

Huntsville
For Flowers, Cars And Merry Wars
Hubro, CD2505

Av: Sven Rånlund

Publicerad: fre, 2011-06-17 00:23

Huntsville i Texas är känt för sitt statsfängelse, det lär ha jättemoderna rutiner vid avrättningar. Norska Huntsville är hyggligare – ”Probably your best friend in music” heter det på deras sajt. Det kan mycket väl stämma, när man köper deras nya platta på vinyl får man gratis en cd med musiken. Vad de hittar på!

Det här är tredje plattan av trion som består av gitarristen Ivar Grydeland, bassisten Tonny Kluften och Ingar Zach på trummor och slagverk. De gör kraftfull, rytmiskt drivande musik, långa låtar med tjocka lager av ljud, genremässigt mitt emellan improv, drone, postrock och jazz. På de två tidigare albumen, utgivna på Rune Grammofon, är det deras version av improv plus drone som jag fastnat för.

Men på nya For Flowers, Cars And Merry Wars kittlas också andra impulser, som ett snabbt pulserande lokomotiv inte långt i hasorna på Miles Davis In A Silent Way, eller skeva elgitarrer som kunde ha stämts av Sonic Youth (Huntsville har förresten samarbetat med både Thurston Moore och Wilco-gitarristen Nels Cline).

Långt om länge. Titelspårets nästan 20 minuter är ett sublimt, vällagrat mästerstycke som går att lyssna på om och om igen. En klapprande rytm, Hanne Hukkelberg medverkar på sång, långa utdragna stavelser som om munnen rörde sig på halv fart, dronedrag (är det Ingar Zachs handfläkt mot slagverken?), en gradvis förtätning som går över i något långt mer hypnotiserande, en dunkel oreda och samtidigt denna vällagring – ljuden som uppstår och tar form genom att musikerna så förbannat väl lyssnar på varandra.

Fyra spår, det kortaste en halv minut. Låten ”Ear/Eye Connector” fungerar lite grann som titelspåret, den klapprande lokomotivrytmen (Miles), drånande små förändringar som krusningar på ytan men som efter några lyssningar fylls av en fantastisk mångfald, gitarrgnisslet, baspumpandet, högfrekvent kvirrlande på någon cymbal eller munspel.

Inkännande. Nyfiket. Lugnt. Frimodigt. Fängslande – i den friaste av meningar.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry