I Am A Vowel Et Op La Bang

I Am A Vowel
Et Op La Bang
Fang Bomb FB005CD

Av: Sven Rånlund

Publicerad: tis, 2009-10-13 19:54

Bakom I Am A Vowel står fransyskan Nelly Larguier vars ljudskulpterande debutplatta är lika sparsmakad som forskande. Ljud alstrade av röst, stenar, dator. Åtta låtar under en halvtimme. Musik skivbolaget definierar som ”pop-drone”. Drone, okej, men till pop är det långt.

Visst finns det rytmer i Larguiers musik, det är nästan ofrånkomligt med tanke på att hon arbetar med loopade slagverksljud som vridits och filtrerats. Stenarna låter mjuka och blöta, jag får för mig att de är solvarma, nyss plockade på sandstranden. Ovanpå dem flyter svepande ljud i långa linjer. Ibland kryper Nelly Larguiers röst in i ljudbilden. Men, som hon deklarerar med namnet, det vokala handlar om vokaler, så vad gäller textinnehåll blir det tämligen enstavigt. Men även ett ”e” rymmer en del i denna mikroskopiska electronica.

Experimenterandet är den stora behållningen med ” Et Op La Bang”. Låtarna är skisser, utkast till musik som kunde ha vuxit i storlek och djup. Men det gör inte så mycket, för Larguier har konsekvent reducerat uttrycken när det gäller datorbehandlingen. Den ljudpalett hon använder utnyttjar hon väl. Och det låter underskönt. Lite som Kosmische Musik, framför allt den ambienta delen av krautrocken, skivor som Popul Vuhs ”Affenstunde” och Tangerine Dreams ”Zeit”. Sämre sällskap kan en fransyska ha.

(Publicerad 2008)

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry