Ingar Zach In

Ingar Zach
In
Kning Disk KD019

Av: Magnus Nygren

Publicerad: tis, 2010-01-19 15:05

Under senare år har norrmannen Ingar Zach utvecklat en fenomenal teknik för att förflytta slagverkets konventionella syfte från det rytmiska till det flytande och ringande.

Den nya skivan ”In” (inspelad i Frankrike i januari 2006) består av en 26 minuter lång komposition för slagverk och den droneskapande sruti-boxen. Titeln är mycket lyckad, för det handlar om att träda in i musiken, in i instrumenten, in i ljuden, för att stanna kvar, låta sig förföras, förundras. Varsamheten är tilltalande när ringande och utdragna toner sakta lägger sig på varandra. Men det är en varsamhet som även omfamnar kalla ljudskapande material som cymbaler, klockor och allehanda andra ting. Följden blir att kompositionen utstrålar något av en kylig spänning, dock kittlande snarare än skrämmande.

De ringande ljuden kompletteras fint av små doser av dämpade slag på pukor och utspridda slag på träblock (?). Men också av sruti-boxens underbara vibrationer som lägger sig som en dronad fond för övriga inslag.

Ingar Zach tillhör den nya norska generation som satt Norge som en stor punkt på den nutida kartan för improvisationsmusik. Förutom att han spelat in flertalet skivor driver han tillsammans med gitarristen Ivar Grydeland det mycket intressanta skivbolaget Sofa sedan år 2000.

(Publicerad 2006)

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry