Islaja S U U

Islaja
S U U
Monika 81

Av: Magnus Nygren

Publicerad: ons, 2014-03-19 23:11

Från lofi folkpsykedelia till skarp electropop med drag åt mörk new wave från 1980-talet. Finländska Islajas metamorfos är total. Samt lyckad. Jag gillade hennes tidigare naiva pop från de djupa finländska skogarna, men flytten till Berlin har uppenbarligen gett nya influenser för Merja Kokkonen, aka Islaja, influenser som omformats till något gott på S U U (som betyder mun på finska). Inga långa lössläppta utflykter längre utan samtliga av de elva låtarna klockar in på mellan tre och fem minuter.

Kokkonen står för alla kompositioner och är också den som sjunger och framför dem på allehanda syntar (diverse moogar, Roland-syntar och Korg med mera). En enkelhet genomsyrar fortfarande musiken, men tydlig rytmik och tydliga melodier ger låtarna distinkt former.

”Temporarely Haven” bryter av med mer flytande struktur som pekar mot en förlängning av tysk syntbaserad Neue Deutsche Welle. Men även om många saker pekar bakåt, finns det mycket av nu i musiken. Kokkonens lite pratliknande sång jämförs av skivbolaget med en sen Nico. Må så vara, enligt min mening ligger Danielle Dax ändå närmare till hands.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry