Jacques Demierre: The Thirty and One Pianos

Jacques Demierre The Thirty Pianos Orchestra
The Thirty and One Pianos
Flexion Records Flex 008

Av: Thomas Millroth

Publicerad: tors, 2015-01-22 12:17

Detta är en totalt knäpp idé. Pianisten Jacques Demierre från Geneve har samlat ihop trettio pianister, bara att skaffa trettio pianon är ju en prestation. Han leder dem i tre stycken. Musiken är klirrande, svävande och faktiskt ganska överraskande. Den rör sig ut och in i ett brus toner. Det påminner om andra stycken, där mängden skymmer detaljen. Men då och då bryter en figur igenom eller ett skramligt ljud. Men mest blir dessa böljande trettio pianon ett slags idémusik i Fluxus efterföljd. Och det är faktiskt mycket mer underhållande och lättsamt än det går att tro.

Höjdpunkten är förstås Demierres eget solo, som han redigerad från ett äldre framträdande. Det är mycket luft och rymd kring musiken. Pianots alla delar, yttre och inre, rycks med. Och de där böljande klirrande rörelserna, som var ett hav för öronen att drunkna i, då alla trettio pianister deltog, blir renodlade här. Demierre skapar ett slags lätt svävande, ibland nästan förgasad musik.

Lättheten eftersträvas i storformen och den förverkligas i hans eget solo. Naturligtvis är det en härlig performance, en händelse fylld av oväntade händelser. Och inte minst Demierres egen text på det som alltid med Flexion fantastiskt välfunna fodralet säger en hel del om denna på sitt vis mycket oemotståndliga musik: ”En del som inte kom med på listan /över pianister/ spelade andra som kom med på listan spelade inte och jag vill be dem om ursäkt.”

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry