Jason Kahn: Songline

Jason Kahn
Songline
Editions, 004

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: mån, 2015-11-09 12:48

Jason Kahn är en mångsysslare. Ibland spelar han slagverk och ibland elektronik eller analog synt, men på nya skivan Songline hörs han på solosång. Arbetet med rösten påbörjade Kahn för några år sedan och hans uttryck är rått uttrycksfullt och naket utan finputsad teknik och konstigheter. Songline är hans första verk med enbart röst och de fina personliga liner-notesen beskriver hur utmanande och skrämmande detta val av ljudskapande är.

Skivan är inspelad i en gammal övergiven relästation och akustiken är väldigt fin: man känner rummet utan att det överrumplar en. Varje spår presenterar en viss teknik eller ett visst tema och Kahn är helt ensam, utlämnad till oss lyssnare. Han pressar fram rösten, det skorrar och skaver, fräser och väser men så ibland skiner en klar ton igenom och då inser man vilken vacker röst han har. Och det är just när de rena tonerna kommer som det blir riktigt intressant. Kahn lyckas i de långa tonerna utvinna en så stor mängd övertoner att det blir en polyfon hyllningssång till den mänskliga anatomin.

Över 80 minuter solosång är ganska mastigt. Kahn lyckas dock skapa variation som visserligen är liten men samtidigt tillräckligt stor för att musiken ska röra sig framåt. Man lyssnar med spänning och man känner hela tiden en energi som fängslar. Songline är utmanande och svårsmält men väldigt berikande.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry