Joelle Léandre & Nicole Mitchell – Sisters Where

Joelle Léandre & Nicole Mitchell
Sisters Where
RogueArt ROG-0055 (Forsyte)

Av: Per-Åke Holmlander

Publicerad: fre, 2014-06-13 13:40

Först en återblick. Jag befinner mig på Artacts Festivalen i Österrike och St. Johan di Tirol – en duokonsert med Joelle Léandre och Wilbert De Joode. Ett omtumlande mästarmöte med två kontrabasar. Ett producentupplägg som denna gång blev till något helt fantastiskt. Konserten är en av mina topp-10. Närvaron var total och ärligheten bottenlös.

Så det är ju med vissa förväntningar jag trycker igång – Sisters Where – en duoskiva på franska RougeArt med Joelle Léandre och flöjtisten Nicole Mitchell. Flöjt är ett ”hopplöst” instrument i jazz och improvisation. Ibland känns det som om det bara blev Dolphy och Kirk och därefter nada…..de bidde en tummetott. Kan Nicole Mitchell måhända övertyga mig och överbrygga tidsavståndet till de båda herrarna tro? Hon är ju i särdeles gott sällskap, så kanske. Men, nja och nje. Hon levererar visserligen ett verkligt habilt hantverk. Hon är flink och har en bra dag på jobbet. Men det är Joelle Léandre som skyfflar kol i pannan, som svettas, tar i och styr skutan. Joelle är kapten – fantastiskt!

Men trots denna slagsida, köp gärna cd:n. Se till att du hittar en lugn stund. Slå upp lite vin eller en whiskey och ”play”… som om duon var hemma hos dig. Inspelningen är ju gjord i någons vardagsrum. Inte så pjåkigt – eller hur – men det kanske räcker med en koncentrerad genomlyssning. Bry dig inte om de lite fåniga låttitlarna. Skål och god lyss…

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry