Johannes Heldén: System

Johannes Heldén
System
Irrlicht MAL 007

Av: Kristoffer Westin

Publicerad: tors, 2014-02-06 10:56

Bildvinylen System utgör den andra delen i en serie av tre, där den första är en bok och den tredje ett handgjort cyanop-tryck. Eftersom samtliga ges ut separat, är det motiverat att skriva om enbart skivan, och det är för övrigt det enda verket jag har att tillgå.

På medföljande informationsblad står det att verksviten ”behandlar natur och teknik, myt och vetenskap”. Vart vi finner dessa ingredienser på skivan är emellertid klurigare. Jag funderar medan skivan snurrar – syntetiska droner samsas med puerila toner i luftiga atmosfärer. Instrumenteringen består i stor utsträckning av synthar och gitarrer, ett piano skymtar förbi och möjligen några stråkar. Allt tycks behandlat med eko för att bringa en skenbar föreställning om något organiskt.

System är ambient i meningen ett stämningens möblemang. Men istället för att klä rummet i nyanser fylls mina öron av en plastig smet. Hur jag än bär mig åt finner jag ingen substans i albumet. Jag granskar informationsbladet återigen och tar fasta på orden ”organisk”, ”syntetisk” och ”yta”, vilka sammanfaller i en och samma mening.

Endast de obehandlade rösterna (Mariam Wallentin och Markus Krunegård) är organiska i reell mening, medan övriga klanger utgör en syntetisk och mycket svårforcerad yta. Jag förmodar därmed att min och Heldéns uppfattning om organiskt i relation till ljud och musik skiljer sig åt. Jag frågar vad verket vill mig, men svaret dröjer. Denna musik är inte för mig helt enkelt.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry