John Butcher, Rhodri Davies, Lee Patterson: Common Objects

John Butcher, Rhodri Davies, Lee Patterson
LIve in Morden Tower Common Objects
Mikroton Recordings cd 29

Av: Thomas Millroth

Publicerad: tors, 2013-12-12 12:37

Tre mästare tillsammans. Sådant bör lyssnaren vara vaksam mot. Saxofonisten John Butcher har en lång historia med reparationsarbete och undersökande kirurgi beträffande saxofonimprovisationens möjligheter. Få har signerat så många verkligt betydelsefulla album som han.

Rhodri Davies och Lee Patterson skulle jag karakterisera som folk med annan estetik. En flödande, kontemplativ ström. Många gånger har jag diskuterat med entusiastiska vänner av Davies speciella idiom. Min förtjusning är begränsad, så var det sagt. Jag hör hans unika röst, men jag blir less vid att karln har så litet att säga. Trots allt. Jag har inget emot lågmäldhet, men någon förundran bör där finnas.

I mina öron – nu överdriver jag kanske – hör Davies och Patterson till de musiker som är rätt nöjda med sig själva och sin musik. Butcher är motsatsen. Ständigt frågande.

Den här trion motsvarar helt och hållet förväntningarna. Musiken strömmar, den knastrar, den fokuserar de där små ljuden som alla tre är mästare på att lokalisera och använda. Det är gott. Men det jämna flödet tröttar.

Och efter ett tag börjar jag undra om min lyssnarkropp det allra minsta kan sjunka ner i denna ström och få den att stiga något. Arkimedes princip gäller ju också musik, tänker jag. Men denna uppåtriktade kraft verkar inte fungera här. Så hörs också Butcher fundera. Då och då klapprar hans omisskännliga spel rakt igenom den tröga strömmen och ytan höjs med en chock. För att sedan sjunka igen.

Alla vänner av Davies kommer dock få sitt lystmäte, det här är en bra skiva i sitt sammanhang, även om antika principer inte gäller. Det finns värre. Och bättre. Vänner av Butcher har en stor skivhög att botanisera i. Gör hellre det.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry