K. Leimer A Period of Review

K. Leimer
A Period of Review (Original Recordings: 1975-1983
RVNG Intl ReRVNG03

Av: Daniel Persson

Publicerad: fre, 2014-06-13 13:15

K. Leimer, eller Kerry Leimer som han egentligen heter, är född i Kanada och uppvuxen i Seattle. Han är självlärd musiker och var för mig obekant innan Rvng släppte den här samlingen. Han har släppt en mängd ambientskivor på sina egen etikett Palace of Light, både sina egna och vänners skivor. Det mesta går att få tag på digitalt och mycket är på väg att återutges.

Musiken på den här samlingen är inspelad mellan 1975 och 1983, trettio låtar av sextio har valts ut av Matt på Rvng då Leimer själv inte ville blanda sig i valet av låtar. Leimer är som sagt självlärd och har prövat sig fram på de här inspelningarna, inspirerad av konst, Can, Neu!, Terry Riley, Faust, Eno och Fripp experimenterade han med tape-manipulationer, Micromoog, reverb och akustiska instrument. Musiken är uteslutande instrumental förutom på Lonely Boy, där han låter urbrittisk och inte alls olik Gareth Williams och hans Flaming Tunes. Hela låten låter faktiskt som att det skulle kunna vara Flaming Tunes.

Det känns alltså inte särskilt ologiskt att Leimer även nämnt britter som David Toop, Gavin Bryars, Penguin Café, Michael Nyman som inspiration. Det finns något väldigt brittiskt över det här, som mycket musik i skarven mellan sjuttio och åttiotalet där det experimenterades över små popmelodier. För det ska sägas, gott om melodier finns det på den här skivan. En mycket fin skiva, jag ser fram emot kommande återutgivningar.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry