Kat Epple & Bob Stohl Sanctus Spiritus

Kat Epple & Bob Stohl
Sanctus Spiritus
VCR-004

Av: Daniel Persson

Publicerad: fre, 2013-07-12 12:18

Äkta paret Kat Epple och Bob Stohl gjorde i slutet av sjuttiotalet och under åttiotalet musik till Carl Sagans tv-program, naturprogram och ljudinstallationer till planetarium. Det mesta släpptes på kassett då under artistnamnet Emerald Web. Nu har Andy Votel, som bl.a driver Finders Keepers samt underetiketten Dead-Cert, fått tillgång till tidigare outgivet material av Kat (Bob dog 1989 vid 34 års ålder). Fem låtar valdes ut till den här skivan under namnet Sanctus Spiritus. Musiken är minst sagt fantastisk. Kat och Bob komponerade musiken tillsammans, båda spelar olika typer av syntar och på ett par spår spelar en vän till dem, Barry Cleveland, gitarr. De var tidigt ute med att blanda syntar med akustiska instrument vilket inte sågs med blida ögon av musiker som höll på med elektronisk musik när det begav sig.

Det är folkdoftande kosmiche som låter otroligt modern och originell, flöjterna som används på tre av de fem spåren gör musiken smärtsamt vacker och sista spåret "Beyond the Towers" rör mig nästan till tårar. Det påminner även om nutida akter som insomnade Emeralds, om en med mjukare och mer akustisk ljudbild.

Enligt Andy Votel så har Finders Keepers planer på att ge ut något med Emerald Web senare i år, låt oss hoppas på det. Tills dess rekommenderar jag Sanctus Spiritus.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry