Kaze: Uminari

Kaze
Uminari
Circum-Libra Records, 203

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: tis, 2015-08-25 14:57

Den japansk-franska kvartetten Kaze är tillbaka. Ny skiva, nya uttryckssätt och stundtals låter det som fyra nya musiker. På förra skivan, Tornado, stod tekniken och det kontrollerade i fokus medan Uminari presenterar en mognare och mer musikalisk grupp.

Musiken utvecklades under en 12-dagarsturné i Japan och det hörs att de är väldigt samspelta. De improviserade passagerna är fler, längre och mer välformade än tidigare och kompositionerna har ett mycket större djup.

Satoko Fujiis piano är särskilt starkt, hon spelar ut hela registret med allt från sköra klanger och preparationer till armbågsmangel. Hon låter väldigt bra ihop med Orins som är en väldigt mångsidig trummis. De två trumpeterna birar än en gång till en härlig ljudbild och Christian Pruvost och Natsuki Tamura låter självsäkrare och lugnare än på Tornado. Deras tekniska brilljans står hela tiden i proportion till deras musikaliska utryck.

De fem kompositionerna utforskar ljudstark impro, uppstyrda solopassager, ensemblestycken, beats, melodier och minimalistiska ljudutfoskningar. Det som är så fascinerande är att Kaze gör allt lika bra. Det finns inte en tråkig stund. Deras musik är väldigt dramatisk men saknar samtidigt inte lekfullhet. Mångsidigheten, balansen mellan teknisk skicklighet och musikalitet, det ödmjuka uttrycket och blandningen allvar och lek resulterar i en riktigt bra jazzskiva full av överraskningar.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry