Könsförrädare

Könsförrädare
Curse All Law
Teg Publishing TEG028

Av: Jens Holmberg

Publicerad: ons, 2013-10-16 22:29

Det är något omedelbart och drabbande över Luleåbandet Könsförrädares musik. Deras normkritiska och postpunkiga pop har ett skönt driv som naglar sig fast. Men det är inte så att låtarna gör mycket väsen av sig, snarare tvärtemot. Bandets musik gör snarare uppror inifrån, med starkt politiska texter och tillbakahållen aggression. Inget jättelarm alltså, utan man får liksom lyssna noga för att verkligen höra revolutionen. Janinne Sandström Oja, Alina Björkén, Måns Lundstedt, och Robin Bernhardsson startade bandet redan i de tidiga gymnasieåren, då med namnet Thretened Monkey.

De arbetar i en kollektivistisk anda och beskriver själva Könsförrädare som den perfekta relationen/demokratin/drömmen/förälskelsen. Det märks också i musikens framåtrörelse - där de skapar sin alldeles egna universum. Jag hör ett andetag, en vision att gestalta en annan värld än den vi befinner oss i just nu.

Curse All Law är stark som norrbottniskt stål. Det glöder från inledande C´mon Superiors till avslutande Outro. Janinne Sandström Oja och Alina Björkén sjunger båda, men blandar också sina röster i fin parallellsång. Skeendena i musiken är lika drömlika som sköra – men musiken har också ett häftigt bultande hjärta.

Det är Mattias Alkberg som har producerat Curse All Law och har strävat efter att skapa ett bredbent 90-talssound. Och det märks; genom Curse All Law hörs ekon av Sleater-Kinney och Sonic Youth, men också från band som Family Fodder och The Slits. Att producenten präglat ljudbilden märks inte minst på låten Outro som lika gärna kunnat vara ett spår hämtat från Mattias Alkbergs begravning.

På tal om Alkberg tycker jag att han säger allt i pressmaterialet, när han beskriver bandet som ”ett inverterat råpunkband, ett sånt där som som hatar systemet och ockuperar rivningshus och turnerar världen runt i en kartong med hjul. Fast tvärtom då”. Jag säger word på det och konstaterar att Curse all Law är en särdeles fin debut.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry