Kristoffer Lo: Anomie

Kristoffer Lo
Anomie
Gigafon 2013, GIGA007

Av: Sven Rånlund

Publicerad: ons, 2013-03-06 20:24

I princip kan man spela doom metal på blockflöjt, men tuba är stöddigare. Norrmannen Kristoffer Lo spelar tuba i många sättningar, bland annat i Trondheim Jazz Orchestra och doomtrion Sunswitch.

Anomie är hans solodebut, en timmeslång, hård och vacker mässingsdrone. Den börjar under vikingatidens gryende minimalism och slutar med ett utblåsning i kosmos svartaste hål. Ur ett lågmullrande basnoise växer ekon och atmosfärer fram, köld och metall, evighetslångt hållna toner.

Liksom tidiga Earth och SunnO))) utmejslade musik i långa, utsträckta penseldrag så driver tuban, utan rytmer, lyssnandet mot de sublima frekvenserna genom övertoner och oscillerande svallvågor. En viss utveckling finns, man skulle föralldel kunna beskriva Anomie i satser, men det är som helhet behärskningen i uttrycket framträder som bäst.

Egentligen går det inte att höra att det är tuba Kristoffer Lo spelar, så den som söker just brassmusikalisk inspiration kan möjligen hamna lite snett. Är man däremot nyfiken på hur det låter live har möjlighet att höra Kristoffer Lo i Göteborg under GEIGER-festivalen 13 april. Ses där.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry